Zadelpassen

Het is verstandig om regelmatig de ligging van uw zadel te laten controleren om problemen te voorkomen.

Hoe vaak?
Een veel gestelde vraag is "hoe vaak moet ik mijn zadel laten controleren"
Dat hangt af van de leeftijd en conditie. Bij een jong paard of bij een paard dat een langdurige blessure heeft gehad is het verstandig om het vaker dan één keer per jaar te doen. Zodra het paard uitgegroeid is dan is over het algemeen één keer per jaar voldoende. Wat ik vaak zeg is "luister naar je paard".
U kunt bij mij terecht voor een pasconsult met uw eigen zadel of als u een nieuw of tweedehands zadel zoekt.

Hoe verloopt een zadelpasconsult?
Voor een pasconsult moet u gemiddeld anderhalf uur uittrekken en verloopt in drie fases.
Eerste fase is het paard en de ruiter.
We beginnen met te kijken en digitaal te beschrijven hoe uw paard eruit ziet. Heeft hij bijvoorbeeld een hoge schoft of juist laag, een lange, korte rug of mischien wel een holle rug. Als we de conformatie hebben beschreven gaan we kijken in hoeverre het paard symmetrisch is gebouwd en voelen we de bovenlijn en singellijn na op gevoeligheid en oneffenheden.
Er word een template van het paard gemaakt met een flexibele liniaal zodat weten hoe breed hij is en bij de volgende controle of hij is gegroeid.
Ook van de ruiter verzamelen we gegevens zoals de lengte, gewicht en eventuele lichamelijke problemen waar we rekening mee moeten houden.

Zadelpassen

Tweede fase is het zadel.

Het zadel wordt nu eerst op een aantal punten bekeken zonder paard. Het is onder andere van belang om te weten hoe de kussens eruit zien en voelen. Dan wordt het in stilstand op het paard gelegd en zowel gekeken als gevoeld of de kussens goed aansluiten op uw paard, of het kopijzer de goede breedte heeft en of het zadel niet te lang is. Ook het kussen kanaal moet de goede breedte hebben.

Derde Fase is het zadel met de ruiter op het paard  in beweging.

Nu gaan we alles in beweging bekijken. We kijken in alle gangen op beide handen.
Vanaf de zijkant kijken we onder andere naar:

  • De ruiter, zit deze in de goede balans op het zadel?
  • Het zadel, blijft deze goed en stil op de plek liggen of schuift het naar voren en/of klappert het van achteren etc.
  • Het paard, hoe beweegt hij en kan dat invloed hebben op de ligging van het zadel

Vanaf de achterkant kijken we onder andere naar:

  •  De ruiter of deze recht in het zadel zit of dat deze in knikt in een heup of andere scheefheden.
  • Het zadel, of deze recht op het paard ligt.
  • Het paard, hoe beweegt hij en kan dat invloed hebben op de ligging van het zadel. Loopt hij recht gericht, zit er links en rechts evenveel beweging in de heupen etc.

Als we alles hebben gezien dan hoort u wat de conclusie is en wat we er eventueel aan kunnen doen. Als het mogelijk is dan doen we dat gelijk en moet u daarna weer rijden om te kijken of de aanpassingen aan het zadel ook de uitwerking heeft die we besproken hebben. Als de aanpassingen aan het zadel niet gelijk gedaan kunnen worden omdat ze meer tijd vergen dan moet u terug komen met u paard. Het napassen zit bij het pasconsult in, ook als u terug moet komen. De aanpassingen aan het zadel komen bij het pasconsult op.

PSC De Zuidstroom in Vinkega
Dit is mijn thuisbasis waar ik mijn werkplaats heb en waar de meeste pasconsulten plaatsvinden. Hier hebben we alles onder één dak zowel het opmeten op de ruime poetsplaats als het rijden in één van de drie binnen bakken. En als het even kan dan worden de aanpassingen gelijk in de werkplaats uitgevoerd waarna er weer gereden wordt om te kijken of de aanpassingen goed zijn gegaan.